Tumlinger og ældre har glæde af samvær på det lokale plejecenter

Flere gange om ugen mødes børn og ældre til sang, musik og lege på Stenstrup Plejecenter. 

Flere gange om ugen får beboerne på Stenstrup Plejecenter på Fyn besøg af en livlig flok dagplejebørn og deres dagplejemødre. Når de små synger ‘Lille Peter Edderkop’ og andre børnesange, synger flere af de ældre ivrigt med og rejser sig op og laver fagter. Og når børnene drøner rundt på deres små legetøjs-scootere i plejecentrets gårdhave, sidder beboerne og nyder synet – og mindes måske dengang, deres egne børn var små. 

Fællesskabet mellem de små tumlinger og plejecentrets ældre beboere startede egentlig ved et tilfælde. Dagplejerne manglede lokaler til en legestue, hvor de kunne mødes og samle alle dagplejebørnene, og samtidig havde plejecentret nogle ledige lokaler, som de gerne ville låne ud. Så nu er lokalet indrettet til legestue, og kommunens dagplejebørn kommer forbi i grupper på cirka 16 børn flere gange om ugen.

Børn og ældres dagsrytme passer godt sammen
Både børnene og de ældre har utrolig stor glæde af samværet, fortæller Tanja Christophersen, der er pædagogisk teamleder i Svendborg Kommune, og derfor undrer hun sig egentlig over, at de ikke har fundet på ideen noget før:

“Børnene og de ældres dagsrytme passer godt sammen. F.eks. skal de sove til middag på nogenlunde samme tidspunkt, og udviklingsmæssigt er børnene på samme stadie som flere af de demente beboere. Begge grupper holder af gentagelser og sang og musik, og det er en rigtig god måde at møde hinanden på." 

De gamle bliver ofte gemt lidt væk
Tanja Christophersen understreger også styrken ved den ro og det nærvær, som de ældre har, og børnenes begejstring for små ting som gode elementer i fællesskabet. 

"Vi har lidt en tendens til at gemme vores gamle væk, og mange børn er måske ikke vant til at omgås ældre mennesker. Men det er synd, for børnene åbner jo op og er meget umiddelbare, så de går bare til de gamle. Så det er til stor glæde for alle parter," siger hun. 

Hvordan ville I gøre det?

Hvis I skulle lave et projekt, hvor børn og ældre mødes, hvordan ville I så gøre?  

Dagplejerne i Stenstrup holder hver uge legestue med dagplejebørnene på det lokale plejecenter til stor glæde for de ældre borgere – og for børnene. Foto fra TV2Fyn

Se indslag fra TV2Fyn om den nye legestue på Stenstrup Plejecenter.